menu

Autorské poplatky: Kdy je platit a kdy ne? A komu? Dozvíte se ve středu 11. června 2014.

04.06.2014

Ve středu 11. června 2014 se ve Franchise Clubu koná 77. debatní večer věnovaný autorským poplatkům a debatě o tom, komu, proč a jak platit za využití autorských děl užívaných ke komerčním účelům. Debatní večer proběhne od 18.00 hodin v historických prostorách nejstaršího klubu podnikatelů GOLEM Club v Praze 1, ul. Na Perštýně 18 (mapa). 

Podnikáte? Provozujete veřejnou provozovnu - prodejnu, čajovnu, bar, restauraci, ubytovací zařízení, čekárnu, taxi, služební vůz, kancelář, školu nebo školku? Zpříjemňujete zákazníkům či zaměstnancům pobyt ve vaší provozovně hudbou nebo videem? Máte v provozovně počítač nebo rádio? Potom se vás naše téma také týká…

Autorský zákon upravuje povinnost platit autorské poplatky těm podnikatelům, kteří zpřístupňují autorská díla, umělecké výkony a zvukové nebo zvukově obrazové záznamy veřejnosti skrze televizní či rozhlasový přijímač.  
O tom, jak je naplňována tato povinnost platit autorské poplatky budeme debatovat v neformálním prostředí Franchise Clubu s odborníky na toto téma. Hostem debaty bude Roman Strejček, předseda představenstva OSA (Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním) a INTERGRAM, navrhovatelé alternativních postupů z České pirátské strany a zástupci obchodníků, majitelů restaurací, kaváren, čajoven, fastfoodů a dalších podnikatelů i řetězců. 
Na tyto ale i jiné otázky se pokusí společně odpovědět naši hosté a členové klubu. Roman STREJČEK, předseda představenstva OSA (Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním – www.osa.cz ) a Jan KÁCAL, vedoucí divize vysílání, veřejných produkcí a dalšího užití INTERGRAM - Nezávislé společnosti výkonných umělců a výrobců zvukových a zvukově obrazových záznamů (www.intergram.cz ) a Jakub MICHÁLEK, spoluzakladatel projektu Svobodná hudba z České pirátské strany (www.pirati.cz/hudba). 

Připojte se k naší debatě! Otázek, na které budeme hledat odpovědi, jsme nasbírali převážně od našich členů docela dost:
Za jakých okolností můžete autorské poplatky neplatit vůbec nebo platit výrazně méně? Je pravda, že se dá placení poplatků kolektivním správcům vyhnout pouštěním tzv. svobodné hudby nebo pouštěním komerčních internetových rádií hrajících díla autorů, které správci nezastupují?

Musíte platit i tehdy, když ve vaší veřejné provozovně máte funkční zařízení, např. počítač, přes který se dá rozhlasové vysílání pouštět, ale vy si zvuk nebo video vůbec nepouštíte?  Má živnostník povinnost hradit odměnu, pokud přijímá ve svém domě nebo bytě své zákazníky, kterým poskytuje služby, a má zde rádio? Měli by platit i ti podnikatelé, kteří hudbou svým zaměstnancům jen zpříjemňují pracovní prostředí? Komu a proč platíte poplatek, když si kupujeme v obchodě úplně prázdný nosič pro zálohování vlastních souborů nebo když na veřejné kopírce kopírujete své vlastní dílo? 
Kdo placení odměny autorům hudby nebo videa dnes zprostředkovává a zajišťuje? Jsou to pouze kolektivní správci? Kteří správci působí v ČR, jaký mají statut a koho zastupují?  Jakou přinášejí přidanou hodnotu uživatelům autorských děl a jakou autorům?

Musíte uzavřít smlouvu s každým z nich nebo stačí platit jednomu? Kterému? Proč jejich počet přibývá?  Jak velké pokuty a další následky vůbec hrozí za neplacení? Může kontrolor správců udělit pokutu, i když se ve veřejné provozovně nehraje produkce pro komerční účely?  Mohou být sankce pro malé podnikatele likvidační?
Zastupují kolektivní správci i ty umělce, kteří o to nestojí, a musíme i v takovém případě správcům platit? Musíte platit kolektivnímu správci i za to, když si pouštím video se záznamem hudby nahrané interprety, kteří se vzdali nároku na honorář?  Co když pouštíte rádio hrající díla např. zahraničních autorů, které OSA nezastupuje?
Přinese změnu v poplatcích licenční model, který pro byznys klienty chystá Google? Posunul internet nějak vnímání autorských práv? Je dnešní autorský zákon už přežitý?
Přijďte do Franchise Clubu a zeptejte se našich hostů přímo na vše, co vás zajímá, zapojte se do debaty s ostatními klubovými kolegy a novými hosty, podnikateli a odborníky. Načerpejte u nás poznání a inspiraci, získejte nové, zajímavé, užitečné a cenné kontakty, informace, rady a zkušenosti – podané srozumitelnou a atraktivní formou.

Těšíme se na Vás, jste u nás vítáni!
JAROSLAV TAMCHYNA, prezident a zakladatel FRANCHISE CLUBU

Networking
Franchise Club – „klub pro dialog a spolupráci“ je programově zaměřen nejen na debaty, ale také na networking. Víme, že pro podnikatele, manažery i samostatně podnikající, networking představuje cenný marketingový nástroj pro vytváření a rozvíjení obchodních příležitostí a kariéry. (Říká se, že v Česku zajišťuje 60 % obchodního úspěchu networking, dobré obchodní a mezilidské kontakty a reference, dalších 30 % zajišťuje schopnost udělat dobrý dojem a získat si důvěru.)
Během klubového večera proto cíleně vytváříme řadu příležitostí a podmínek vhodných pro navazování udržování a rozvíjení kontaktů a konexí užitečných pro vaše podnikání, získávání referencí, důvěry, doporučení a informací. I těm, kteří nejsou sebevědomými „lovci kontaktů“ pomáháme rozvíjet schopnost navazovat kontakty, porozumět a naslouchat druhým, získat jejich důvěru a sám důvěřovat.
Doporučujeme mít sebou větší množství vizitek a jednu z nich nosit viditelně připevněnou.

Občerstvení
Během přestávky a po skončení debaty podáváme rautové občerstvení, které tentokrát partnersky zajišťují značky: Fornetti, Fruitisimo, Pizzacompany, Starbucks a Rodinný pivovar BERNARD.

Organizační informace
Prostory klubu jsou členům a přihlášeným návštěvníkům k dispozici od 18.00 do 22.30 hod.
Vedle formálního oblečení akceptujeme i „klubové“ smart casual oblečení.  
Klubový večer moderuje Dr. Jaroslav TAMCHYNA, prezident  Franchise Clubu, ředitel Českého institutu pro franchising, odborný poradce ve franšízingu a retailu a dlouholetý ambasador franšízingu v České republice.

Bezplatné konzultace o franšízingu
Český institut pro franchising poskytuje bezplatné konzultace v oblasti franšízingového podnikání. Konzultace se konají po předchozí domluvě v den konání klubového večera od 15 do 16 hodin.

Registrace a vstupné
Na klubový večer sebe i své přátele a kolegy pokaždé předem elektronicky zaregistrujte na adrese club@ifranchising.cz  a uveďte jméno, firmu, pozici, telefon a adresu. Doporučujeme registrační e-mail odeslat co nejdříve. Pokud se zaregistrujete jako člen Franchise Clubu, získáte rezervaci místa v přední části sálu. 
Členové Franchise Clubu mají pro sebe a jednoho svého hosta vstup zdarma. Členové partnerských klubů: Golem Club a Vision Business Club mají po registraci předem jeden vstup zdarma. Vstupné na klubový večer, včetně pohoštění, je pro nečleny 600 Kč (vč. DPH). Slevu 20 % mohou využít členové partnerských organizací: Česká marketingová společnost, Česká manažerská asociace a každý druhý a další přihlášený návštěvník. Nepodnikající studenti denního studia do 26 let a učitelé u nás zaplatí za vstup 200 Kč. Vstupné do Franchise Clubu je daňově uznatelný náklad. Vstupenku na klubový večer lze zakoupit pouze hotově v recepci.

Kontakty  
Organizátorem FRANCHISE CLUBU je Český institut pro franchising (ČIFRA) – národní centrum pro vzdělávací, popularizační, publikační poradenskou a vědeckou činnost ve franchisingu, člen International Franchise Association. Kontakty: Jaroslav Tamchyna, prezident klubu, tel.: +420 603 578 035, +420 226 518 868, club@ifranchising.cz;. Ing. Tereza Ilczyszyn, kancelář klubu: tel. +420 725 293 393, e-mail: office@ifranchising.cz; sídlo kanceláře klubu: Spálená 51, 110 00 Praha 1, (mapa).